Minggu ni aku berkisar sekitar kenduri kahwin.Maklumler saudara mara kahwin ni sibuk kit.Aku ni bukan buat kerja sangat cuma tolong sikit2.Hai letih juga kenduri kahwin ni , walaupun guna kontrak.Mungkin juga kerana tak guna sepenuhnya catering.
Aku tengok kenduri kahwin banyak sangat yang terlibat jadi pada pandangan aku elokler buat macam ni ajer.Itu pun kalau mampu:

a. Makanan tetamu – catering kalau mampu.
b. Makanan pengantin – kontrak yang biasa buat with accessories.
c. Makanan VIP – tak payah…..guna makanan tetamu ajer.
d. Tempat sanding- pinjam/ sewa
e. ole2 tetamu – gotong royong(bunga telor,manisan,candy)
f. Kad jemputan- buat dan print sendiri.
g. Hadrah/kompang lain-lain – guna kemudahan setempat.
h. Tempat kahwin – rumah/dewan
i. Pakaian pengantin – sewa jer
j. Pakaian kerabat pengantin – beli kain masing2 upah jahit.
k. Bunga manggar tanda rumah pengantin – bagi yg suka melaram.
l. Basuh pinggan- yg catering tak yah la.Yang gotong royong bagi
anak2 remaja buat(upah sikit jer).
m. Hantaran – itu hak pengantin/keluarga uruskan.

Dari senarai ni kiranya banyak juga kerja kena buat. Oleh itu eloklah buat mesyuarat dan susun betul2.
SELAMAT PENGANTIN BARU

Advertisements